Skip to content

● 廚房除味助手-Roger X Lucy

香港人飲食重口味要色香味俱存,結果廚房就變左油煙同怪味重災區。想煮飯開個冷氣都會怕味同油煙累積喺冷氣入面,既傷機又一開就有陣味。咁仲有咩方法呢?

7種除味大法

通風是關鍵

煮完飯之後,立即打開窗對流,讓新鮮空氣進入並驅散異味。想加強效果更可以配合對流扇,加快速度。

小蘇打或泡打粉

小蘇打或泡打粉有超強去污跡能力,除味方面都唔弱。如果油煙味大到影響客廳織物,只需要

將撒在紡織品和家具上,然後讓它發揮作用過夜。第二天,只需用吸塵器吸走即可。小蘇打和發酵粉可以結合氣味顆粒,是真正的氣味殺手。

醋和水混合

眾所周知,醋可以吸收任何氣味並具有抗菌作用。只需將一份醋與兩份水混合,然後將碗放在廚房,醋就可以吸走任何異味。

咖啡豆

咖啡也以其中和氣味的特性而聞名。如果對醋味比較敏感,可以選擇放一小碗咖啡豆喺廚房,同樣可以減輕氣味影響。

香料加水果

橙子、檸檬和丁香特別合適。例如,將丁香插入半個檸檬中,然後將其放在餐桌上或油煙味最嚴重嘅地方。橙同檸檬中嘅精油可以抑制異味,丁香則可以帶來抗菌的清新感,呢個組合仲可以驅走煩人嘅蚊滋。

香水和精油

如果有朋友嚟屋企要快速清理陣味,就要用室內噴霧劑、香氛蠟燭、或香氛機嚟除味。香薰機特別適合這種情況,因為它們可以將香味連續、均勻地散發到整個房間又唔會有非常重嘅化學感。只需在水中添加幾滴精油,香薰機就可以解決問題。Lucy 嘅設計優雅簡約又非常節省空間,配合天然精油使用就隨時都充滿清新香氣。長達 7 小時的電池續航時間和移動使用的 USB 數據線,就唔怕係廚房被水彈到會危險啦。

空氣清新機

想除味其實最實際當然係用空氣清新機啦!最好就選擇有活性炭濾網嘅型號,真正做到去除空氣中嘅氣味份子。Stadler Form嘅Roger有品牌專利Dual Filter,將HEPA濾網同活性炭濾網合二為一,輕鬆除塵又除味。如果想要輕巧啲就可以選用Roger Little,一樣咁強力!

發佈留言